KUNST/UTOPI/NU #2

December 2022

workshop at Fabrikken

711A0117
711A0189
711A0157
711A0131
711A0099
711A0212
711A0078

Verden står overfor radikale forandringer, vi står foran menneskehedens største krise og i krise tilstande kan man enten slås om mulighederne, eller man kan samarbejde for at løse udfordringerne.

Degrowth bevægelsen arbejder med care-begrebet i stedet for konkurrence-tilstand. ”care” handler om at arbejde med fællesskab, omsorg og hensynstagen, som løsning og modgift til den destruktive krise vi står med. Et af de store problemer med vores system er, at vi skal ud af vækstparadigmet, for at kunne håndtere klima, bio og forurenings-katastrofen. Degrowth-bevægelsen arbejder på løsninger for nedvækstsystemer. På dette seminar tænker vi sammen, over hvad et nedvækst perspektiv kan betyde for kunstnere og kunstens gestalt; og hvordan vi kan gentænke vores praksisformer og værdierne i dem.


Vi vil derfor invitere til workshop, talk og fællessamtale. Fokus er på en faglig, kollegial samtale omkring vores tanker og erfaringer med at omstille praksis og hvad det kan betyde at arbejde med kunst i en anderledes verden. Kan vi sammen finde veje i nye arbejdsformer i arts-fællesskabs-tænkninger.

Et utal af kunstnere og teoretikere arbejder lige nu med kollapsologi og fremtidige utopier, fordi vi står foran en radikal anderledes fremtid.


Billedkunst er både noget af det mest overflødige og noget af det vigtigste lige nu. Kunst kan være en ø for utopiske forestillinger og et eksperimentarium, det kan indgå i samarbejder med både bønder og forskere, det kan være vævninger, kroppe og mycelier i en omstilling til et anderledes verdens- og fællesskabs system. Derved bliver kunsten en fremsynet drivkraft, hvorigennem vi hjælper hinanden komme ud af dystopien og ind i visioner for anderledes fremtider.


Vi sidder på Fabrikken for Kunst og Design og skal i samtale udveksle og fremtale kunst ud af produktionssamfundet; fabulere det ind i en verden med få ressourcer, et nedvækst-samfund, som forstår alt andet liv på planeten som værdifulde artsfæller i den fælles verden. Vi skal samtale om en konstruktion hvor man kan forestille sig værkets gestalt, har et radikalt andet udtryk og materialitet, en verden med nedvækst som giver værket et radikalt anderledes udtryk, udformning, plads og funktion i samfundet.